Makarony, kluski
Makarony przygotowuje się najczęściej z mąki, wody, a często także i jajka. Istnieją jednak ciekawe wyjątki. Makaron sojowy robi się z fasoli mung i dwóch rodzajów mąki. Makaron ryżowy natomiast sporządzany jest z wody, mąki i oleju. W Polsce bardzo popularny jest makaron włoski. Aby go zrobić, należy sięgnąć po mąkę durum.
Makaron włoski
Do zrobienia domowego makaronu włoskiego potrzeba jaj, mąki i wody. Z nich zagniata się ciasto, które potem jest odstawiane na około pół godziny do osuszenia. Włoski makaron jest bowiem tym smaczniejszy, im lepiej wysuszymy ciasto do jego zrobienia. Po tym czasie rozwałkowuje się je, zwija w rulon i kroi do wybranego kształtu. Makaron gotuje się w wodzie z niewielką ilością soli przez około 3 minuty. Najcieńszy jest tagliolini. Tagliatelle mają niecały centymetr szerokości (8 mm), a fettucine około 2,5-4 cm.
Makaron sojowy
Makaron sojowy wbrew nazwie nie jest wyrabiany z soi, ale z fasoli mung oraz mąki kukurydzianej i grochowej. Nie trzeba go gotować, wystarczy zalanie wodą. Makaron po kilku minutach pęcznieje i jest gotowy do spożycia. Można go też usmażyć. Jego nitki są przezroczyste, długie i cienkie. Makaron sojowy jest doskonałym dodatkiem do zup, warzyw, owoców morza lub mięsa. Popularna potrawa z jego użyciem to kurczak z duszonymi warzywami: papryką, cebulą, pieczarkami i marchewką.
Makaron ryżowy
Makaron ryżowy ma neutralny smak, dlatego pasuje do wielu potraw. Do jego zrobienia potrzeba mąki ryżowej, oleju kokosowego i wody. Podaje się go np. z podsmażoną piersią kurczaka doprawioną curry. Pasuje do warzyw, np. cukinii i marchewki. Ten rodzaj makaronu jest często dodawany do sałatek. Można go wymieszać z czosnkiem, ogórkami, kukurydzą i majonezem, a także szynką. Sałatka krabowa ze świeżym ogórkiem i makaronem ryżowym to dobry pomysł na pyszną przystawkę na przyjęcie.
Makaron z jajkiem
Makaron z jajkiem to bardzo proste danie, które jest sycące, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy ugotować makaron, który potem wrzuca się na patelnię z rozgrzanym olejem. Do tego dodaje się jajka oraz wybrane przyprawy i smaży kilka minut. Do makaronu z jajkiem można dodać szynkę, pomidory, boczek lub śmietanę. Równie pyszny będzie ze startym żółtym serem.