Gnocchi z bekonem i cebulą

Gnocchi z bekonem i cebulą
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:



Składniki:
900 g ziemniaków
225 g gotowanego bekonu, pokrojonego w kostkę i usmażonego na chrupko
1 drobno posiekana i usmażona cebula
sól i pieprz (do smaku)
gałka muszkatołowa (do smaku)
110 g mąki

Sos:
½ posiekanej cebuli
120 ml białego wina
240 ml wywaru drobiowego
160 g posiekanych pomidorów
55 g masła
świeże zioła: natka, bazylia, szczypiorek

Przygotowanie gnocchi:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości. Wystudź, aby można było wziąć je w palce i zdejmij skórę. Rozgnieć. Dodaj sól, bekon, pieprz, gałkę muszkatołową i usmażoną cebulę. Włóż gumowe rękawiczki i delikatnie wymieszaj całość. Dodaj mąkę i wyrób ciasto. Wyłóż na oprószoną mąką deskę i utocz długie wałki. Potnij je na kawałki o długości 4 cm. Zanurz widelec w mące i wałkuj nim każde kopytko, na koniec zrób w każdym wgłębienie. Wykorzystaj tak całe ciasto. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. Nie gotuj wszystkich na raz. Wyjmuj je łyżką cedzakową. Podawaj z prostym sosem, żeby było czuć smak kopytek.

Przygotowanie sosu:
Usmaż cebulę. Dodaj wino, wywar, pomidory i zioła. Zagotuj, dodaj masło, nieco odparuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem gnocchi.

© 2012 Natalie Stone

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA