Gnocchi przez „G” z różowym sosem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Składniki gnocchi:
480 g ugotowanych i rozgniecionych czerwonych ziemniaków
2 jaja
85 g świeżo startego parmezanu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku w proszku
165 g pszennej mąka (albo tyle, ile będzie potrzeba)
Składniki sosu:
4 x 800 g puszki całych pomidorów San Marzano w sosie własnym (nie zmiksowanych)
80 ml oliwy
3 ząbki czosnku
½ średniej, posiekanej cebuli
3 łyżki natki pietruszki
1 czubata łyżeczka nasion fenkułu
1 łyżka oregano
sól (do smaku)
Przygotowanie gnocchi:
Wymieszaj ziemniaki, jaja, parmezan, sól i sproszkowany czosnek w dużej misce. Dodaj mąkę. W razie potrzeby dosyp mąkę, ma powstać miękkie ciasto. Podziel ciasto na 3-4 części. Na oprószonej mąką desce roluj wałki o średnicy 1-1,5 cm. Potnij je na 2,5 cm kawałki, odwrotną stroną widelca wyciśnij na wierzchu wzorek i ułóż na oprószonej mąką blasze. Wstaw do lodówki. Doprowadź do wrzenia wodę w garnku. Wrzuć gnocchi. Gdy wypłyną, są gotowe.
Przygotowanie sosu:
W dużym rondlu usmaż cebulę i czosnek na oliwie. Wrzuć pomidory i pozostałe zioła. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż pomidory zaczną się rozpadać. Ręcznym blenderem zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą.
© 2012 Lucia Palmieri
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W