Gnocchi z sosem pomidorowym i mozzarellą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Na gnocchi:1 kg mączystych ziemniaków, obranych i przekrojonych na pół
200 g drobnej mąki
2 żółtka, najlepiej z jaj ekologicznych
Na sos pomidorowy:
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
400 g pomidorów z puszki
mały pęczek bazylii, same listki
125 g mozzarelli z mleka bawolego
Przygotowanie:
Sos pomidorowy: rozgrzej oliwę na patelni o grubym dnie. Dodaj czosnek i podsmażaj 1 minutę. Natychmiast zdejmij patelnię z ognia, dodaj pomidory. Postaw patelnię znów na ogniu, podrzyj i wmieszaj bazylię. Gotuj 10 minut, aż sos zgęstnieje. Drewnianą łyżką podziel pomidory. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Gnocchi: ugotuj ziemniaki w dużym garnku z wrzącą osoloną wolą. Gotuj 20 minut lub do czasu, gdy ziemniaki staną się bardzo miękkie. Przecedź w sicie i pozostaw na kilka minut, żeby odparowały. Utłucz ziemniaki, by stały się bardzo gładkie. Najlepiej przeciśnij je przez specjalną prasę. Nie powinno być żadnych grudek. Przełóż do miski i odstaw do ostudzenia.
Kiedy ziemniaki ostygną, wmieszaj mąkę, a następnie żółtka, by powstało miękkie ciasto. Podziel ciasto na ćwiartki i rozwałkuj każdą część w długą „kiełbaskę” o średnicy 2 cm. Pokrój każdą „kiełbaskę” na kawałki o długości 2 cm i ułóż na blacie oprószonym mąką. Za pomocą widelca lekko ugnieć każdą kluskę. Z jednej strony powinny pozostać ślady widelca – w rowki wniknie sos pomidorowy.
W dużym garnku zagotuj dobrze osoloną wodę. Kluseczki gotuj 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową i umieść w naczyniu z sosem pomidorowym.
Delikatnie wymieszaj gnocchi z sosem. Podaj z kawałkami mozzarelli na wierzchu, posiekaną bazylią. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i skrop oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W