Gnocchi z koziego sera z sosem paprykowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Sos paprykowy:
¼ szklanki oliwy
1 szklanka cebuli, pokrojonej na plasterki
2 ½ szklanki czerwonej papryki pokrojonej na plasterki, bez pestek
¾ szklanki wytrawnego białego wina
2 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżego oregano
sól i pieprz
Gnocchi z koziego sera:
450 g koziego twarogu
3 łyżki drobno posiekanej dymki
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno otartej skórki z cytryny
2 jajka, żółtka oddzielone od białek
½ łyżeczki soli
Przygotowanie
Rozgrzej rondel na średnim ogniu i wlej oliwę. Dodaj cebulę i duś przez 5 min, aż się zeszkli. Dodaj paprykę, przesmaż mieszając przez 3 min, a następnie wlej wino, wsyp tymianek oraz oregano i duś na małym ogniu ok. 10 min pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Zdejmij rondel z ognia, zmiel zawartość na gładkie purée, przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku i odstaw na bok.
Wymieszaj kozi twaróg z dymką, natką, skórką z cytryny i żółtkami, aż masa będzie gładka. Ubij białka z solą „na sztywno” i delikatnie wmieszaj do masy serowej w dwóch porcjach.
Zagotuj 4 litry wody i hojnie posól. Kładź łyżeczką ciasto serowe na wrzątek i gotuj na małym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 3 min). Delikatnie wyjmuj kopytka na talerz łyżką durszlakową. Podgrzej sos, nałóż do głębokich talerzy, a na wierzch nakładaj porcje gnocchi i od razu podawaj.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W