Gnocchi z ragu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 47)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
Gnocchi:
- 500 g ziemniaków
- jajko
- 125 g mąki
- szczypta soli
Ragu:
- 500 g pokrojonej w kostkę łopatki albo rumsztyku
- łyżka wędzonej papryki
- pół łyżki suszonego chili
- łyżeczka kminu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- oliwa
- 2 czerwone papryki
- posiekana cebula
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- posiekana papryczka chili
- 500 ml przecieru pomidorowego
- filiżanka bulionu wołowego albo z kurczaka
- ćwierć filiżanki czerwonego wina
- pół filiżanki bazylii
- pół filiżanki natki kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, sól i jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 6 części. Uformować wałeczki i pokroić je na 3-centymetrowe kawałki. Tak przygotowane gnocchi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną. Mięso przyprawić i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Paprykę skropić oliwą i piec na grillu, aż skórka się zwęgli. Obrać, usunąć gniazda nasienne i zmiksować na puree. Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili. Dodać przecier pomidorowy, puree z papryki, bulion i wino. Zagotować. Mięso zalać sosem i gotować pod przykryciem przez 2 godziny na małym ogniu. Przed podaniem posypać natką kolendry i bazylią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W