Solony suszony dorsz z prawdziwkami i młodymi karczochami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 filety z suszonego solonego dorsza
- wymoczone w zimnej wodzie przez 48 godzin (wodę trzeba zmienić 5 razy)
- oliwa
- ½ łyżeczki posiekanego czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
- białe wytrawne wino
- 4 młode karczochy
- sok z 1 cytryny
- 1 czerwona cebula
- grubo posiekana
- sól morska
- 1 ząbek czosnku
- posiekany
- 4 duże prawdziwki
- pokrojone na plastry
- pęczek natki pietruszki grubo posiekanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż czosnek, aż się lekko zrumieni. Ułóż filety z dorsza na oliwie skórą do dołu, dopraw pieprzem, oblej ½ szklanki wina i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min. W tym czasie obierz karczochy, pokrój same serca wzdłuż na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej oliwę w dużym płaskim garnku, podsmaż cebulę, aż się lekko zrumieni i zmięknie. Dodaj cząstki karczochów i przesmaż. Dopraw połową czosnku, solą morską i szczyptą pieprzu. Przesmaż, aż karczochy będą zrumienione. Zalej szklanką wrzątku, przykryj i duś ok. 10 min. Na dużej patelni rozgrzej mocno oliwę i usmaż prawdziwki z czosnkiem, solą i pieprzem.
Przełóż filety z dorsza na deskę i delikatnie podziel na cząstki. Przełóż je do rondla z karczochami, dodaj prawdziwki, garść natki, pozostały sok z cytryny i delikatnie przemieszaj. Podawaj na toście z ciabatty.
Przełóż filety z dorsza na deskę i delikatnie podziel na cząstki. Przełóż je do rondla z karczochami, dodaj prawdziwki, garść natki, pozostały sok z cytryny i delikatnie przemieszaj. Podawaj na toście z ciabatty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W