Smażony ryż po tajsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 49)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- pół łyżeczki białego pieprzu
- 4 posiekane ząbki czosnku
- pół filiżanki posiekanych łodyżek i korzeni kolendry
- 2-4 łyżki oliwy
- 2 jajka
- łyżka posiekanych szalotek
- pół kilograma oczyszczonych i pokrojonych krewetek
- filiżanka pokrojonego twardego tofu
- 4 filiżanki ugotowanego brązowego ryżu
- pokrojony pomidor
- 2 filiżanki kiełków fasoli
- 2 pokrojone dymki
- filiżanka natki kolendry
- 2 łyżki prażonych organicznych orzeszków ziemnych
- limetka
- sos (zmiksować: 6 papryczek chili, 6 ząbków czosnku, pół filiżanki sosu rybnego, sok z trzech limetek i łyżkę cukru palmowego)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pieprz, czosnek, łodyżki i korzenie kolendry rozgnieść w moździerzu. Rozgrzać oliwę w woku. Usmażyć rozmącone jajka. Oddzielnie usmażyć szalotki z pastą z czosnku, kolendry i pieprzu. Dodać tofu i krewetki. Smażyć mieszając. Kiedy krewetki będą gotowe dodać pomidor, ryż i usmażone jajka. Na koniec dołożyć kiełki fasoli i natkę kolendry. Przełożyć danie na talerz, skropić sosem, posypać dymką i udekorować cząstkami limetki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia tajska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W