Smażony kurczak w maślance

Smażony kurczak w maślance
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.91)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kawałki kurczaka włożyć do dużej miski albo plastikowego worka, wlać maślankę, dodać sól i pieprz. Wmasować maślankę w kurczaka i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się zamarynował. Najlepiej dać mu całą noc. Jedną papierową torebkę włożyć w drugą, aby uzyskać dwie warstwy. Wsypać mąkę, sól i pieprz. Kurczaka dobrze odsączyć i włożyć po 2 kawałki do torebki z mąką. Dobrze potrząsnąć, kawałki w panierce odkładać na metalową kratkę do czasu, aż wszystkie będą pokryte mąką. Stopić tłuszcz na dużej żeliwnej patelni i rozgrzać ją do 180 stopni C. Przełożyć kurczaka. Smażyć po jednej stronie, aż stanie się złoty i chrupiący. Jeśli jest taka możliwość, użyć pokrywki, zwłaszcza w czasie smażenia pierwszej strony kurczaka. Pokrywkę zdjąć w czasie smażenia kurczaka z drugiej strony, inaczej za bardzo rozmięknie. Szczypcami przewrócić części kurczaka na drugą stronę. Smażyć, aż będą złote – razem jakieś 20 minut. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA