Smażony kurczak w maślance
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.91)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 cały kurczak
- podzielony na 10 części (2 udka
- 2 pałki
- 2 skrzydełka i 4 części z piersi)
- 2 szklanki maślanki
- 1 szklanka mąki
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki tłuszczu roślinnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka włożyć do dużej miski albo plastikowego worka, wlać maślankę, dodać sól i pieprz. Wmasować maślankę w kurczaka i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się zamarynował. Najlepiej dać mu całą noc. Jedną papierową torebkę włożyć w drugą, aby uzyskać dwie warstwy. Wsypać mąkę, sól i pieprz. Kurczaka dobrze odsączyć i włożyć po 2 kawałki do torebki z mąką. Dobrze potrząsnąć, kawałki w panierce odkładać na metalową kratkę do czasu, aż wszystkie będą pokryte mąką. Stopić tłuszcz na dużej żeliwnej patelni i rozgrzać ją do 180 stopni C. Przełożyć kurczaka. Smażyć po jednej stronie, aż stanie się złoty i chrupiący. Jeśli jest taka możliwość, użyć pokrywki, zwłaszcza w czasie smażenia pierwszej strony kurczaka. Pokrywkę zdjąć w czasie smażenia kurczaka z drugiej strony, inaczej za bardzo rozmięknie. Szczypcami przewrócić części kurczaka na drugą stronę. Smażyć, aż będą złote – razem jakieś 20 minut. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W