Smażone krewetki z fasolą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.62)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki sfermentowanej czarnej fasoli (w sklepach z żywnością azjatycką)
- 2 łyżki wytrawnego sherry lub białego wina
- ok. 680 g surowych
- obranych krewetek (na 1 kg wychodzi 20 do 30 sztuk)
- 1 i ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
- 450 g kapusty bok choy lub innej
- umytej i osuszonej
- 2 łyżki oleju arachidowego lub innego roślinnego
- 1 łyżka obranego i posiekanego lub startego świeżego imbiru
- 180 ml wywaru z kurczaka lub białego wina (dowolnie)
- ¼ szklanki posiekanych szalotek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namoczyć fasolę w sherry, winie lub wodzie. W dużej misce zamarynować krewetki w mieszance 1 łyżki sosu sojowego z ½ łyżeczki cukru, czosnkiem pokrojonym na plasterki, solą i 1 łyżeczką oleju sezamowego. Oddzielić liście kapusty od głąba. Głąb pokroić na jedno-dwucentymetrowe kawałki, liście grubo posiekać. Rozgrzać wok lub dużą patelnię na średnio dużym ogniu. Wlać 1 łyżkę oleju arachidowego i zwiększyć ogień do dużego. Kiedy zacznie dymić, dodać posiekany czosnek i od razu krewetki razem z marynatą. Smażyć przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć łyżką z woka lub patelni. Wlać do woka lub na patelnię pozostały olej arachidowy, kiedy zacznie dymić, dodać imbir i kawałki głąba kapusty. Smażyć, mieszając, aż kapusta będzie lekko rumiana ok. 3 do 5 minut, dodać liście kapusty i dalej smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Wlać wodę, wywar lub białe wino i przez minutę odparować. Włożyć z powrotem krewetki, zamieszać, dodać fasolę razem z płynem, szalotki, pozostały cukier i sos sojowy. Mieszać na ogniu przez minutę. Wyłączyć ogień, skropić pozostałym olejem sezamowym i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W