Śliwki pod kruszonką
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 50 g masła
- 15 świeżych śliwek
- przekrojonych na połówki i pozbawionych pestek
- 1 laska wanilii
- przekrojona wzdłuż na pół
- 1 owoc anyżu gwiazdkowego
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 kawałki kory cynamonowej
- 50 ml wody
- 100 ml czerwonego wina
- 5 łyżek jasnego syropu z melasy (golden syrup)
- 4 łyżki drobnego cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj śliwki i smaż przez kilka minut. Dodaj wanilię, anyż gwiazdkowy, gałkę muszkatołową oraz kawałki cynamonu, a następnie wodę, czerwone wino, syrop z melasy, a także cukier i zagotuj. Zmniejsz ogień pod rondlem i podgrzewaj 6-8 minut, aż śliwki rozpadną się, tworząc gęsty sos. Przełóż sos śliwkowy do głębokiego, żaroodpornego naczynia. Aby przyrządzić kruszonkę, wymieszaj w misce mąkę z cukrem. Ucieraj z masłem palcami, aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Posyp kruszonką gęsty sos śliwkowy i zapiekaj w piekarniku 20-25 minut, aż wierzch przybierze złocisto-brązowe zabarwienie. Wyjmij kruszonkę z piekarnika i nieco ostudź przed podaniem z lodami lub z śmietaną kremówką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W