Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 50 g masła
  • 15 świeżych śliwek
  • przekrojonych na połówki i pozbawionych pestek
  • 1 laska wanilii
  • przekrojona wzdłuż na pół
  • 1 owoc anyżu gwiazdkowego
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 kawałki kory cynamonowej
  • 50 ml wody
  • 100 ml czerwonego wina
  • 5 łyżek jasnego syropu z melasy (golden syrup)
  • 4 łyżki drobnego cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj śliwki i smaż przez kilka minut. Dodaj wanilię, anyż gwiazdkowy, gałkę muszkatołową oraz kawałki cynamonu, a następnie wodę, czerwone wino, syrop z melasy, a także cukier i zagotuj. Zmniejsz ogień pod rondlem i podgrzewaj 6-8 minut, aż śliwki rozpadną się, tworząc gęsty sos. Przełóż sos śliwkowy do głębokiego, żaroodpornego naczynia. Aby przyrządzić kruszonkę, wymieszaj w misce mąkę z cukrem. Ucieraj z masłem palcami, aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Posyp kruszonką gęsty sos śliwkowy i zapiekaj w piekarniku 20-25 minut, aż wierzch przybierze złocisto-brązowe zabarwienie. Wyjmij kruszonkę z piekarnika i nieco ostudź przed podaniem z lodami lub z śmietaną kremówką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA