Ślimaki szare z regionu Charente a la Lisette
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 64)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
150 ślimaków
- 200 gr surowej szynki mielonej
- 80 gr masła
- 80 gr cebuli
- 1.2 marchwi drobno siekanej
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 bouquet garni
- 2 kieliszki wina białego wytrawnego (Chardonnay) = 400 ml
- 400 ml bulionu drobiowego (domowego lub z kostki)
- ok. 50 gr tartej bułki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Przez dwa tygodnie trzymaj ślimaki w pojemniku, żeby się wyślimaczyły bez dokarmiania. Umyj je kilkakrotnie w wodzie, aż będzie czysta. Przygotuj bulion nalewając do dużego rondla wody z solą gruboziarnistą i ziołami (bouquet garni). Gotuj 54 minut, po czym wrzuć na wodę ślimaki, w trzech partiach, żeby woda nie przestała wrzeć. Gotuj 10-15 minut, w zależności od wielkości ślimaków.
2. W tym czasie zeszklij na maśle cebulę, wyciśnięty czosnek oraz marchewkę. Dodaj siekaną szynkę, rozdrabniając ją palcami, po czym podlej winem. Gotuj kilka minut. Wrzuć na ten sos odsączone ślimaki, pieprz, koncentrat pomidorowy, bulion. Gotuj na małym, ogniu przez godzinę pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj bułkę tartą, zamieszaj i podaj.
3. Nie zapomnij o widelcach do ślimaków!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź