Lawasz
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 1)
- Trudność:
- średnie
- Ilość porcji:
- 5
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- kawałek masła
Do podania:
- adana kebab, warzywa, sosy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsypujemy mąkę i sól do miski, na środku robimy wgłębienie i wlewamy wodę oraz oliwę. Powoli mieszamy, zataczając coraz większe kręgi.
Gdy całość zacznie się sklejać, zaczynamy ugniatać ciasto. Powinniśmy je wyrabiać ok. 6-7 minut. Następnie odkładamy je przykryte ściereczką na 5-10 minut, żeby odpoczęło.
Dzielimy ciasto na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, lekko podsypując mąką. Robimy to stopniowo, żeby placki nie wyschły przed pieczeniem. Rozgrzewamy dużą patelnię, najlepiej żeliwną, a jeszcze lepiej żeliwny garnek, odwrócony do góry dnem. Placek układamy na dobrze rozgrzanej patelni i pieczemy do czasu, aż pojawią się lekko brązowe plamki. Odwracamy placek i dopiekamy, po czym raz jeszcze odwracamy. Całe pieczenie trwa 3-4 minuty.
Po ściągnięciu z patelni smarujemy lawasz cienką warstwą roztopionego masła, a patelnię oczyszczamy z resztek mąki suchą ściereczką. Placki układamy jeden na drugim przykrywając ściereczką, żeby nie wyschły. Podajemy do szaszłyków, adana kebeb, doner kebab, etc.
Nie ma konieczności smarowania każdego placka masłem, ale z nim lawasz jest smaczniejszy. Upieczone lawasze można owinąć ściereczką, następnie folią spożywczą i przechowywać w lodówce do tygodnia
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź