Śląska klucha z roladą
Przygotował:
Adam Borowicz
- Seria kulinarna:
- Co je Borowicz na Śląsku? (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g zrazówki wołowej
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- musztarda
- 100 g wędzonego boczku
- 200 g kiełbasy swojskiej
- 1 l bulionu wołowego
- pół małej główki kapusty czerwonej
- liść laurowy
- ocet spirytusowy
- 1 łyżka masła
- cukier
- sól
- pieprz
- smalec
Kluski:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rolada:
Zrazówkę pokroić w plastry i cienko rozbić tłuczkiem. Następnie posolić, popieprzyć i posmarować cienką warstwą musztardy.
Przygotować farsz do rolad: boczek, kiełbasę, ogórki kiszone i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Całość wymieszać i rozkładać po równo na plastrach mięsa. Zwinąć ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał. Tak przygotowane rolady podsmażyć na smalcu na ciemno brązowy kolor. Następnie zalać rolady bulionem wołowym i dusić do miękkości. Kiedy będą gotowe, przełożyć rolady na talerz do wystygnięcia. Do gotującego się sosu wrzucić bardzo zimne masło i mieszać kilka minut. Odstawić.
Kapustę czerwoną posiekać, dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Odcedzić wodę dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i 2 łyżki octu spirytusowego. Wszystko wymieszać.
Ostudzone rolady drobno posiekać. Jeśli masa jest za sucha, dodać jeszcze troszkę musztardy. Następie dodać ugotowaną kapustę i wymieszać.
Kluski:
750 g ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę.
750 g surowych ziemniaków zetrzeć na tarce. Gdy ziemniaki są już starte, odcisnąć nadmiar wody za pomocą sitka lub ściereczki. Sok wyciśnięty z ziemniaków odstawić na chwilę, następnie odlać wodę, a skrobię, która została na dnie, dodać razem z surowymi ziemniakami do ziemniaków ugotowanych. Wszystko dokładnie wyrobić i dodać trzy łyżki mąki ziemniaczanej. Jeżeli ciasto będzie za luźne, dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.
Oderwać kawałek ciasta i spłaszczyć. Położyć na środek farsz, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, zlepić brzegi i uformować rękoma kulkę. Powtarzać tak do wykończenia składników. Kluchy gotować w lekko osolonym wrzątku przez ok. 15-20 min. od momentu wypłynięcia, na małym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz i polać obficie sosem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź