Sernik pomarańczowy z marmurkiem czekoladowym
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Sernikmasło do natłuszczenia tortownicy
1 duże opakowanie gotowego biszkoptu
3 łyżki likieru pomarańczowego
200 g drobnego cukru
otarta skórka z 2 pomarańczy i sok z 1 pomarańczy
4 łyżki mąki kukurydzianej
850 g mielonego tłustego śmietankowego twarogu
3 średnie jajka
nasiona z 1 laski wanilii
375 ml śmietany kremówki
345 g ciemnej czekolady, posiekanej na drobne kawałki
Czekolada
150 g białej czekolady
150 g ciemnej czekolady
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Natłuść masłem wnętrze tortownicy o średnicy 23 cm. Z biszkoptu wytnij krążek o średnicy tortownicy, upiecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudź, a następnie przekrój go w połowie wysokości w poprzek na dwa cienkie krążki. Ułóż jeden na dnie tortownicy – drugi można zużyć do innego ciasta. Skrop spód sernika łyżką likieru pomarańczowego. Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni C. Wymieszaj w misce drewnianą łyżką cukier, otartą skórkę oraz sok z pomarańczy i mąkę kukurydzianą, następnie utrzyj elektrycznym, ręcznym mikserem śmietankowy twaróg. Wbijaj kolejno jajka, ciągle ubijając, aż masa będzie jednolita. Dodaj nasiona wanilii oraz pozostałe dwie łyżki likieru pomarańczowego i dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę kremówkę i mieszaj do otrzymania gładkiej masy. Rozprowadź jedną trzecią twarogowej mieszaniny na spodzie w tortownicy. Posyp jedną trzecią kawałków czekolady i wyrównaj powierzchnię łopatką. Powtórz te czynności jeszcze dwukrotnie z pozostałą masą serową i kawałkami czekolady. Wstaw tortownicę do brytfanki i wlej do brytfanki 2-3 mm gorącej wody – to ułatwi wytworzenie odpowiednio wilgotnej atmosfery podczas pieczenia. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz ok. 50 min, aż wierzch sernika lekko się zezłoci. Wyjmij tortownicę z piekarnika i odstaw, żeby sernik całkowicie ostygł przed wyjęciem z tortownicy.
Przygotuj marmurkową masę czekoladową: Do dwóch żaroodpornych misek włóż oba rodzaje czekolady i oprzyj je na brzegach garnków z łagodnie gotującym się wrzątkiem. Podgrzewaj mieszając, aż obie czekolady stopią się i będą gładkie. Przykryj szczelnie folią plastikową blachę do pieczenia. Wylej spore porcje obu rodzajów czekolady, a kiedy trochę przestygną, rozprowadź je palcem, mieszając kolory. Wstaw naczynie do lodówki, żeby czekolada się zestaliła, a następnie połam ją na kawałki. Przed podaniem, pokrój ciasto na porcje i nałóż na talerzyki z dodatkiem marmurkowej czekolady i bitej śmietany.
© James Martin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W