Satay
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 45)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska
Składniki:
Marynata:
- ćwierć pęczka kolendry
- łyżeczka pasty krewetkowej
- chili
Sos z orzeszków ziemnych:
- 2 filiżanki prażonych posiekanych orzeszków ziemnych
- 4 łyżki oleju
- łyżka brązowego cukru
- łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- sól do smaku
- filiżanka wody
Pasta:
- imbir
- 4 chili
- 5 posiekanych szalotek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- łyżka pasty krewetkowej
- łyżeczka pasty z tamaryndowca
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozdrobnić imbir, chili, czosnek i szalotki. Podsmażyć na oleju. Dodać pastę krewetkową i tamaryndową. Rozdrobnić orzeszki i przełożyć je do smażącej się pasty. Dodać brązowy cukier, wodę i gotować przez 10 minut. Przyprawić sosem sojowym i solą. Kurczaka zamarynować w mieszance pasty krewetkowej, chili i kolendry. Nabić na patyczki do szaszłyków i upiec na grillu. Podawać z przygotowanym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W