Satay

Satay
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 45)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska

Składniki:

Marynata:
  • ćwierć pęczka kolendry
  • łyżeczka pasty krewetkowej
  • chili
Sos z orzeszków ziemnych:
  • 2 filiżanki prażonych posiekanych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • sól do smaku
  • filiżanka wody
Pasta:
  • imbir
  • 4 chili
  • 5 posiekanych szalotek
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • łyżka pasty krewetkowej
  • łyżeczka pasty z tamaryndowca

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Rozdrobnić imbir, chili, czosnek i szalotki. Podsmażyć na oleju. Dodać pastę krewetkową i tamaryndową. Rozdrobnić orzeszki i przełożyć je do smażącej się pasty. Dodać brązowy cukier, wodę i gotować przez 10 minut. Przyprawić sosem sojowym i solą. Kurczaka zamarynować w mieszance pasty krewetkowej, chili i kolendry. Nabić na patyczki do szaszłyków i upiec na grillu. Podawać z przygotowanym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA