Sardynki faszerowane wg Suzon
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 73)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
24 sardynki
- 6 liści sałaty masłowej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka pietruszki
- 80 gr tartego parmezanu
- 1 jajo
- 25 gr pieczywa czerstwego
- Mleko
- Tarta bułka
- 2-3 łyżki pastis
- kilka gałązek suszonego kopru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Odetnij płetwy grzbietowe i brzuszne sardynek, oderwij głowę i wyjmij wnętrzności. Kciukiem wydobądź kręgosłup. W ten sposób powstaną dwa filety spięte skórą sardynki. Odstaw je.
2. Nagrzej piekarnik na 200°C.
3. Weź lekko naoliwiony talerz, ułóż na nim sardynki, skórą do dołu. Nałóż na każdą z nich łyżkę farszu i druga sardynkę, tak by powstała swoista „kanapka”. Posyp sardynki bułką tartą, podlej anyżówką pastis, ułóż kilka gałązek kopru, posól, popieprz i wstaw do piekarnika.
4. Piecz 25 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.
Rady Julie:
Podawaj jako przystawkę, z sałatą posypana parmezanem, z oliwa z oliwek i octem z sherry.
Zamiast gałązek kopru, można dać ziarna kopru.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź