Sardynki faszerowane wg Suzon

Sardynki faszerowane wg Suzon
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 73)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 24 sardynki

  • 6 liści sałaty masłowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 80 gr tartego parmezanu
  • 1 jajo
  • 25 gr pieczywa czerstwego
  • Mleko
  • Tarta bułka
  • 2-3 łyżki pastis
  • kilka gałązek suszonego kopru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Odetnij płetwy grzbietowe i brzuszne sardynek, oderwij głowę i wyjmij wnętrzności. Kciukiem wydobądź kręgosłup. W ten sposób powstaną dwa filety spięte skórą sardynki. Odstaw je.
2. Nagrzej piekarnik na 200°C.
3. Weź lekko naoliwiony talerz, ułóż na nim sardynki, skórą do dołu. Nałóż na każdą z nich łyżkę farszu i druga sardynkę, tak by powstała swoista „kanapka”. Posyp sardynki bułką tartą, podlej anyżówką pastis, ułóż kilka gałązek kopru, posól, popieprz i wstaw do piekarnika.
4. Piecz 25 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.


Rady Julie:
Podawaj jako przystawkę, z sałatą posypana parmezanem, z oliwa z oliwek i octem z sherry.
Zamiast gałązek kopru, można dać ziarna kopru.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA