Salsa verde
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 3 posiekane pęczki naci pietruszki
- 1 pęczek różnych mieszanych świeżych ziół np.: bazylii
- mięty i szczypioru
- 2 łyżki kaparów
- 4-6 filetów anchois
- 2-4 posiekane ząbki czosnku
- 3 kromki białego chleba bez skórki
- 3 łyżki octu winnego
- 1 szklanka oliwy extra vergine lub więcej
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do malaksera wrzucić zioła, kapary i anchois, wlać ocet i oliwę. Zmiksować. Aby sos zagęścić dodać chleb. Jeżeli sos jest za gęsty rozrzedzić go oliwą. Uzupełnić przyprawy zgodnie z własnym smakiem. Podawać do mięs i warzyw gotowanych, pieczonych lub grillowanych. Położyć warstwę sosu na filetach łososia i piec w piekarniku, aż ryba będzie gotowa. Można dodać do sosu majonez lub jogurt i podawać jako dip.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W