Sałatki z fasoli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- ok. 450 g suchej fasoli
- łuskanego grochu lub soczewicy
- przebrane
- 1 łyżka octu z czerwonego wina lub soku z cytryny
- można dać więcej do smaku
- 2 do 4 łyżek posiekanej czerwonej cebuli lub szalotki
- sól i zmielony czarny pieprz
- 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- ¼ - ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Opłukać fasolę, zalać w garnku wodą na ok. 5 cm, zagotować. Częściowo przykryć i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie, od 30 minut (soczewica) aż do 2 godzin lub więcej (ciecierzyca lub większa fasola). W międzyczasie wymieszać w dużej misce ocet z cebulą, dodać sól i pieprz. Wmieszać oliwę. Odstawić z ognia fasolę jak tylko zmięknie, zanim ziarna zaczną pękać. Odcedzić. Jeszcze gorącą wymieszać w misce z przyprawioną mieszanką octu i oliwy. Delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić do temperatury pokojowej (można schłodzić w lodówce), zamieszać. Tuż przed podaniem dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić w razie potrzeby.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W