Sałatka z ziemniakami, szparagami i jajkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
300 g młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
- 4 jajka
- 1 duży bukiet szparagów, bez zdrewniałych końcowej, przekrojone po skosie
- ½ czerwonej cebuli, bardzo cienko pokrojonej
- ½ szklanki opieczonej bułki tartej
- drobno starty parmezan, do podania
- świeżo zmielony czarny pieprz, do podania
-
Winegret
- 50 ml oliwy z oliwek
- 25 ml oleju z orzechów laskowych
- 50 ml octu z białego wina
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby zrobić winegret, umieść wszystkie jego składniki w słoiku i potrząsaj, aż się połączą.
Umieść naczynie do gotowania na parze nad garnkiem z wrzątkiem. Wrzuć ziemniaki i gotuj 10 minut. Potem wrzuć jajka i gotuj dalej. 2 minuty później dodaj szparagi i gotuj wszystko jeszcze 4 minuty. Zdejmij pokrywkę, wyciągnij jajka i włóż do zimnej wody.
W tym czasie rozłóż ziemniaki i szparagi na półmisku. Obierz i przekrój na pół jajka, połóż na półmisku, a na nich pokrojoną cebulę. Skrop sałatkę winegretem, posyp bułką tartą i parmezanem, a potem dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W