Sałatka z oliwkami, pomidorami i bakłażanem

Sałatka z oliwkami, pomidorami i bakłażanem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 37)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • filiżanka pokrojonych zielonych oliwek marynowanych z chili
  • 4 rzymskie pomidory
  • 3 upieczone, obrane i pokrojone czerwone papryki
  • 2 bakłażany
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • posiekany pęczek koperku
  • posiekany pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • 4 pokrojone anchois
  • łyżka prażonego sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Plastry bakłażana posypać solą i odstawić na 15 minut, żeby puściły sok. Osuszyć je papierowym ręcznikiem i usmażyć. Odsączyć nadmiar tłuszczu. Pokroić na kawałki.
Wymieszać oliwki, paprykę, pomidory, zioła, anchois i sok z cytryny. Dodać bakłażana i posypać ziarnami sezamu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA