Ryż z południowego zachodu Stanów Zjednoczonych
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.38)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 1 łyżka oleju kminowego
- 1 mała czerwona cebula
- pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka
- pokrojona w kostkę
- ziarno okrojone z 2 kolb kukurydzy
- 4 dymki
- posiekane
- ¼ szklanki świeżej natki kolendry
- posiekanej
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmieszaj w rondlu ryż z sokiem pomidorowym i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie płyn (ok. 15 min). Przemieszaj widelcem i przestudź. Rozgrzej olej kminowy na dużej patelni. Kiedy zacznie się dymić, dodaj cebulę i paprykę. Szybko przesmaż, mieszając, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dodaj ziarno kukurydzy i smaż przez 3 minuty. Dodaj ryż, dopraw solą i pieprzem – i podsmaż mieszając. Dodaj posiekaną dymkę i kolendrę. Ewentualnie dopraw do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W