Risotto z kaszy perłowej i pieczonego indyka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.49)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 łyżki masła lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- lub pół na pół
- ½ szklanki posiekanej szalotki lub innej cebuli
- 1 szklanki kaszy perłowej
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu lub pół łyżeczki suszonego
- lub 1 łyżka świeżej trybulki
- mięty
- koperku lub natki pietruszki
- 3 szklanki jakiegokolwiek wywaru (warzywnego lub mięsnego) lub wody
- zagrzanego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 szklanka ugotowanego lub surowego
- posiekanego mięsa z indyka
- 110 g grzybów shiitake
- samych kapeluszy
- pokrojonych w plasterki
- siekana natka pietruszki do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać na średniej lub dużej patelni połowę masła lub oliwy, na średnim ogniu. Kiedy masło się stopi lub oliwa będzie gorąca, wrzucić szalotkę lub inną cebulę i smażyć aż zmięknie, ok. 5 minut. Dodać kaszę i smażyć, mieszając, przez ok. 1 minutę, aż będzie błyszcząca. Dodać zioła, wywar lub wodę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20-30 minut, aż kasza będzie dosyć miękka (z natury jest twardawa) i wchłonie cały płyn. W międzyczasie rozgrzać masło lub oliwę na patelni, na średnim ogniu. Usmażyć indyka, od czasu do czasu mieszając, aż będzie rumiany i chrupki. Wyjąć łyżką cedzakową, na tej samej patelni usmażyć grzyby aż będą chrupkie, zdjąć z patelni. Spróbować kaszę, dalej gotować, dodając w razie potrzeby łyżkę lub więcej wywaru lub wody, jeśli cały płyn został wchłonięty, a kasza jest jeszcze twarda. Dodać indyka i grzyby, gotować aż wszystkie składniki będą gorące i się połączą. Udekorować natką i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W