Risotto z dwoma serami

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 8)
- Rodzaj dania:
- Risotto
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 400 ml ryżu arborio
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 750 ml wywaru z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka białego octu winnego
- 100 ml startego sera Hodde Christians
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 100 ml startego sera Vesterhavs
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno, po czym zeszklić w rondlu na maśle. Wsypać ryż, wymieszać, po kilku sekundach wlać wino. Mieszając, wlewać partiami wywar z kurczaka. Kiedy ryż ugotuje się al dente, dodać ser Hodde Christians, małą łyżkę masła i ocet z białego wina.
Por porwać na kawałki i usmażyć na maśle, posolić do smaku.
Wysłać blachę papierem do pieczenia, ułożyć małe porcje tartego sera Vesterhavs. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni Celsjusza, zapiekać na złoto, aż powstaną czipsy serowe. Posypać nimi risotto.
Risotto podawać ze smażonym porem i czipsami serowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W