Risotto z dwoma serami

Risotto z dwoma serami
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 8)
Rodzaj dania:
Risotto
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 400 ml ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 750 ml wywaru z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 100 ml startego sera Hodde Christians
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml startego sera Vesterhavs

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno, po czym zeszklić w rondlu na maśle. Wsypać ryż, wymieszać, po kilku sekundach wlać wino. Mieszając, wlewać partiami wywar z kurczaka. Kiedy ryż ugotuje się al dente, dodać ser Hodde Christians, małą łyżkę masła i ocet z białego wina.

Por porwać na kawałki i usmażyć na maśle, posolić do smaku.

Wysłać blachę papierem do pieczenia, ułożyć małe porcje tartego sera Vesterhavs. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni Celsjusza, zapiekać na złoto, aż powstaną czipsy serowe. Posypać nimi risotto.
Risotto podawać ze smażonym porem i czipsami serowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA