Risotto z burakami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 51)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 4 filiżanki bulionu
- duży starty burak
- średnia posiekana cebula
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- liść laurowy
- ćwierć filiżanki oliwy
- półtorej filiżanki ryżu arborio
- ćwierć filiżanki białego wina
- 50 g masła
- 50 g startego parmezanu
- ćwierć filiżanki natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i liść laurowy podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać ryż i smażyć mieszając przez 3 - 4 minuty. Dodać buraki, wlać wino i odczekać 2 minuty, aż płyn się wchłonie. Dolać połowę bulionu i gotować przez 10 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy płyn zniknie, dolewać stopniowo resztę bulionu. Uważać, żeby nie rozgotować ryżu. Na koniec dodać natkę pietruszki, tymianek, masło i ser.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W