Puree z syropem klonowym i karmelizowaną cebulką

Puree z syropem klonowym i karmelizowaną cebulką
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 4 słodkie ziemniaki
  • 1/3 miarki i dwie łyżki syropu klonowego klasy B *
  • dwie łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • cebula Vidalia
  • dwie łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pokrojone wykładamy na blachę i skrapiamy syropem klonowym oraz oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z dodatkiem dwóch łyżek masła. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dolewamy do niej 2 łyżki syropu klonowego. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy aż cebula się delikatnie skarmelizuje. Upieczone ziemniaki miksujemy. Dodajemy do nich jedną czwartą usmażonej cebulki. I znów delikatnie miksujemy. Resztą cebuli dekorujmy ziemniaczane puree.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA