Puree z syropem klonowym i karmelizowaną cebulką
Oceń przepis:
Przygotował:
Claire Robinson
- Seria kulinarna:
- Wystarczy 5 składników (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 4 słodkie ziemniaki
- 1/3 miarki i dwie łyżki syropu klonowego klasy B *
- dwie łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- cebula Vidalia
- dwie łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pokrojone wykładamy na blachę i skrapiamy syropem klonowym oraz oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z dodatkiem dwóch łyżek masła. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dolewamy do niej 2 łyżki syropu klonowego. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy aż cebula się delikatnie skarmelizuje. Upieczone ziemniaki miksujemy. Dodajemy do nich jedną czwartą usmażonej cebulki. I znów delikatnie miksujemy. Resztą cebuli dekorujmy ziemniaczane puree.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia Ameryki Północnej
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W