Pudding z panettone i ricotty
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 kg ricotty
- 150 g miałkiego cukru
- 70 g kandyzowanych owoców i skórki cytrusów
- 40 g płatków migdałowych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 30 – 40 g kakao plus trochę do posypania
- 600 g panettone
- 175 ml vin santo
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kandyzowane owoce i skórkę pokroić w drobną kostkę, czekoladę drobno posiekać. Pokroić panettone: najpierw 2 krążki o grubości 2,5 cm ze spodu, potem resztę w plastry tej samej grubości. Podzielić ricottę na dwie części i włożyć do dwóch misek. Do każdej dodać połowę cukru i utrzeć na gładką masę. Do jednej części wsypać kakao i dobrze wymieszać. Do obu części dodać po połowie owoców kandyzowanych, migdałów i czekolady. Dobrze wymieszać. Formę do puddingu o średnicy 15 cm lub głęboką miskę wyłożyć folią spożywczą tak, by zwisała na zewnątrz. Wyłożyć formę plastrami ciasta i z pomocą pędzla obficie zwilżyć je vin santo. Nałożyć jasną masę, mniej więcej do połowy formy. Przykryć masę serową krążkiem ciasta i zwilżyć je vin santo. Wyłożyć masę z kakao, przykryć krążkiem ciasta i zwilżyć je resztą vin santo. Zawinąć na ciasto zwisające brzegi folii, przykryć talerzykiem, obciążyć (na przykład dużą puszką lub torbą cukru) i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki, odwinąć brzegi folii, przykryć talerzem i odwrócić do góry nogami. Usunąć foremkę i folię. Oprószyć kakao, pokroić na porcje, rozłożyć na talerzyki i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W