Pudding z czarnego ryżu
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- filiżanka wypłukanego kilkakrotnie i namoczonego czarnego ryżu
- 2 ½ filiżanki wody
- laska wanilii
- ¼ - ½ filiżanki cukru palmowego
- 2 pokruszone strąki kardamonu
- liść laurowy
- szczypta soli morskiej
- ½ puszki mleczka kokosowego
- 2 obrane
- pokrojone i zamrożone banany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż zalać wodą w rondelku. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. Wygarnąć nasiona. Dodać je do ryżu razem ze strąkiem. Dołożyć pozostałe składniki z wyjątkiem mleczka kokosowego. Gotować30-45 minut, aż ryż będzie miękki. Jeśli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli za rzadki, gotować dłużej. Dosłodzić cukrem palmowym. Zmiksować mleczko kokosowe z bananami. Podawać ryż w małych miseczkach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W