Tofurnik pomarańczowy z chili

Tofurnik pomarańczowy z chili
Oceń przepis:
70 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • (na tortownicę o średnicy 18-21 cm)
  • Spód:
  • 100 g ciastek owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
Masa tofurnikowa:
  • 2 kostki tofu naturalnego po 180 g
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru, syropu z agawy lub innego ulubionego słodzika
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
Polewa:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu: wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na grube okruchy.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wysypać pokruszony spód, przy pomocy palców tortownicę wycisnąć okruchami, a następnie odstawić do lodówki.
Przygotowanie masy: wszystkie składniki poza mlekiem umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką masę - dopiero kiedy masa będzie gładka stopniowo wlewać mleko cały czas miksując.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tofurnikową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec kolejne 45 minut.
Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjąć go na blat i studzić przez przynajmniej 2 - 3 godziny.

Przygotowanie polewy: w niedużym rondelku podgrzać wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na bok do schłodzenia na 30 minut. Ostudzony tofurnik wyjąć z formy i oblać ostudzoną polewą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA