Pasztet z morelami

Pasztet z morelami
Oceń przepis:
118 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • ½ szklanki oleju
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki zmielonych pestek dyni
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki kozieradki
  • sól i czarny pieprz
1 paczka moreli niesiarkowanych (ważne!)
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz ziarnami jałowca. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40-45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA