Korzenne placuszki dyniowe z gorącymi wiśniami

Korzenne placuszki dyniowe z gorącymi wiśniami
Oceń przepis:
99 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z dyni, Placki i placuszki

Składniki:

  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • ½ szklanki maślanki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Do podania:
  • ½ op. wiśni
  • ¼ szklanki porto (słodkiego)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 200 g serka ricotta
  • skórka z cytryny
  • 2 drobno pokrojone plastry ananasa
  • melisa/mięta/bazylia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy puree z dyni. Podzieloną na mniejsze kawałki dynię układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. Pieczemy ok. godziny, aż dynia będzie bardzo miękka.
Miksujemy dynię blenderem i odmierzamy ok. 1,5 szklanki puree. Przelewamy do wysokiej miski, do której dodajemy przyprawy, szczyptę soli, maślankę i jajo. Mieszamy dokładnie.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do dyni. Mieszamy dokładnie i jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy na 15 minut i w tym czasie przygotowujemy wiśnie.
Przekładamy wiśnie do rondelka, posypujemy cukrem i podlewamy porto. Podgrzewamy, aż całość odparuje i dodajemy na koniec łyżkę masła. Dokładnie mieszamy.
Serek ricotta mieszamy ze skórką z cytryny, ananasem i drobno poszatkowaną miętą. Najlepiej przed podaniem serek dobrze schłodzić.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy zgrabne placuszki. Podajemy je z serkiem ricotta i polewamy wiśniami z porto.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA