Pot au feu
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 kg mostka wołowego
- 30 g ozora wołowego
- wybór jarzyn
- np. pory
- karotki
- selery
- cebule
- pasternak
- rzepa i dynia piżmowa
- pokrojonych na kawałki
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- bouquet garni: pietruszka
- tymianek i liście laurowe
- 2 kiełbaski
- 1 mały kurczak
- 3 pomidory
- 2 garście makaronu rosołowego
- musztarda
- korniszony
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włóż mostek i ozór wołowy do bardzo dużego garnka i zalej taką ilością zimnej wody, by przykryła mięso. Powoli doprowadź do wrzenia, zdejmując szumowiny łyżką cedzakową. Dodaj do garnka pokrojone warzywa, sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz zioła (bouquet garni związany białym sznurkiem). Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny. Dołóż do garnka kurczaka oraz kiełbaski. Gotuj kolejne 1,5 godziny, aż wszystkie mięso będzie dobrze ugotowane. Zdejmij garnek z ognia. Wyjmij mięso oraz jarzyny i przechowaj w cieple. Postaw garnek z powrotem na ogniu, a gdy zawrze, dodaj makaron. Gotuj go 7-10 minut. Podaj najpierw rosół, a na drugie danie mięso z musztardą i korniszonami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W