Popcorn na oliwie z oliwek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.117)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- najlepsza oliwa z oliwek
- ziarna kukurydzy do prażenia
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Duży garnek ustawić na średnim ogniu i wlać tyle oliwy, żeby pokrywała dno cienką warstwą. Dosypać warstwę kukurydzy, na wysokość jednego ziarna, pokrywającą całe dno. Jedna warstwa to wystarczająca ilość, żeby cały garnek wypełnić popcornem. Podgrzewać i obserwować. Jak tylko wystrzelą pierwsze ziarna kukurydzy, przykryć garnek pokrywką, zostawiając trochę luzu dla uciekającej pary. Dzięki temu popcorn nie rozmięknie. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, co zapobiegnie przypaleniu i przywieraniu ziaren do dna naczynia. Kiedy wystrzały kukurydzy osłabną, zmniejszyć ogień, żeby nie spalić spodniej warstwy popcornu. Przygotowany popcorn skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Spróbujcie poprzestać na jednej garści!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W