Pomarańczowy brie w cieście francuskim

Pomarańczowy brie w cieście francuskim
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.78)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • ½ szklanki marmolady z pomarańczy
  • 2 łyżki Grand Marnier
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450 g)
  • podzielonego na 2 kwadraty 20 cm na 20 cm
  • 450 g okrągły ser brie
  • 1 lekko ubite jajo

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wymieszać marmoladę z Grand Marnier, odstawić. Rozłożyć kwadrat z ciasta francuskiego na płaskiej powierzchni, umieścić okrągły ser w środku. Wyciąć nożem z ciasta koło o rozmiarze sera. Zachować pozostałe skrawki ciasta do dekoracji, odłożyć. Wziąć drugi kwadrat z ciasta, ułożyć na płaskiej powierzchni, wyciąć nożem duże koło (największe jak się da). Ułożyć ser na środku, posmarować mieszanką marmolady i Grand Marnier. Posmarować jajkiem i zawinąć brzegi ciasta, przykryć drugim kołem, skleić szczelnie brzegi. Posmarować wierzch i brzegi jajkiem, udekorować skrawkami ciasta. Ułożyć na papierze do pieczenia i zamrażać przez 1 godzinę przed pieczeniem. Piec przez 30 minut, aż ciasto będzie rumiane, a ser w środku dopiero zacznie się topić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA