Pomarańczowy brie w cieście francuskim
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.78)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- ½ szklanki marmolady z pomarańczy
- 2 łyżki Grand Marnier
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450 g)
- podzielonego na 2 kwadraty 20 cm na 20 cm
- 450 g okrągły ser brie
- 1 lekko ubite jajo
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wymieszać marmoladę z Grand Marnier, odstawić. Rozłożyć kwadrat z ciasta francuskiego na płaskiej powierzchni, umieścić okrągły ser w środku. Wyciąć nożem z ciasta koło o rozmiarze sera. Zachować pozostałe skrawki ciasta do dekoracji, odłożyć. Wziąć drugi kwadrat z ciasta, ułożyć na płaskiej powierzchni, wyciąć nożem duże koło (największe jak się da). Ułożyć ser na środku, posmarować mieszanką marmolady i Grand Marnier. Posmarować jajkiem i zawinąć brzegi ciasta, przykryć drugim kołem, skleić szczelnie brzegi. Posmarować wierzch i brzegi jajkiem, udekorować skrawkami ciasta. Ułożyć na papierze do pieczenia i zamrażać przez 1 godzinę przed pieczeniem. Piec przez 30 minut, aż ciasto będzie rumiane, a ser w środku dopiero zacznie się topić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W