Policzki wieprzowe z cydrem a la Philippe
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 65)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
1,5 kg policzków wieprzowych
- 3 - 4 marchwie
- 2 pory
- 1 duża cebula (lub 2 średnie)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 butelka cydru
- 3 łyżka musztardy w ziarnach
- sól i pieprz
- 50 gr masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 150°C.
2. Podgrzej duży garnek na dużym ogniu, włóż do niego masło, a gdy się stopi, dodaj policzki (w dwóch porcjach, gdyż nie mogą być mocno ściśnięte, żeby dobrze się obsmażyły); posól.
3. W tym czasie posiekaj zgrubnie pory, umyj, obierz i pokrój marchewki, szalotki i cebulę. Rozgnieć czosnek. Wyjmij podsmażone na złoty kolor policzki i włóż do garnka warzywa. Posól, zamieszaj i podgotuj, przykrywając garnek do połowy. Gdy warzywa będą miękkawe, dodaj policzki, musztardę, pieprz i wymieszaj, aby musztarda obkleiła mięso. Wlej cydr, zagotuj i wstaw do piekarnika. Nie przykrywaj garnka całkowicie, żeby sos się zredukował. Piecz 2 godziny.
4. Podawaj z makaronem, ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, zapiekanką z kalafiora itd.
Porady Julie:
Radzę po upieczeniu zostawić garnek z potrawą (bez przykrycia) na godzinę w piekarniku. Policzki będą smaczniejsze.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź