Polenta z soczewicą i prawdziwkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 47)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- łyżka oliwy
- pół posiekanej cebuli
- 2 pokrojone łodygi selera
- posiekana marchewka
- liść laurowy
- łyżeczka tymianku
- filiżanka soczewicy
- litr bulionu jarzynowego
- pół filiżanki bazylii
- sól i pieprz
Polenta:
- filiżanka polenty
- 8 suszonych prawdziwków
- pół litra bulionu jarzynowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Prawdziwki namoczyć w ciepłej wodzie. Zagotować pół litra bulionu i wodę, w której moczyły się grzyby. Mieszając wsypać polentę. Mieszać przez minutę, aż cały płyn się wchłonie. Gotować na małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Cebulę, marchewkę i seler podsmażyć na oliwie. Wlać litr bulionu, dodać prawdziwki, soczewicę, tymianek i liść laurowy. Gotować przez 20-30 minut, aż soczewica będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Przełożyć polentę do miseczek i przybrać soczewicą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W