Polenta z prawdziwkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 300 g polenty
- sól morska
- 4 duże prawdziwki
- oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki
- oliwa
- masło
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- garstka listków tymianku
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 suszona chili
- sok z cytryny
- parmezan
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj 2 litry wody z garścią soli i wsyp powoli polentę, mieszając trzepaczką przez 1-2 minuty, żeby nie zrobiły się grudki. Gdy polenta zgęstnieje, zamień trzepaczkę na drewnianą łyżkę i zagotuj mieszając. Zmniejsz ogień. Mieszaj gotującą się polentę co 5 minut od samego dna. UWAGA – gotująca się polenta pryska. Usmaż prawdziwki na 2-3 łyżkach oliwy z odrobiną masła. Dodaj czosnek, przesmaż i dodaj tymianek. Dopraw solą i pieprzem oraz chili i sokiem z cytryny. Gdy polenta zacznie odstawać od ścianek garnka (po ok. 40 min), dodaj 2 łyżki masła i dużą garść tartego parmezanu. Podawaj porcje polenty z prawdziwkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W