Plasterki krokodyla w żółtym curry, mango i tajską bazylią
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Po-smak świata z Gosią Molską
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- krokodyl 150 g
- pasta curry 2 łyżeczki
- mleko kokosowe 150 ml
- sos rybny 6 łyżeczek
- cukier 3 łyżeczki
- mango ½ szt.
- tajska bazylia świeża 10 listków
- Żółta Pasta Curry: (Pozostałość przechowywać w lodówce lub zamrozić)
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1-2 żółte chilli, w plasterkach
- 2 szalotki, w plasterkach
- 2 cm galangalu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kminu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki pasty z krewetek
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki biały pieprz
- 2 łyżki brązowy cukier
- 1 łyżka stołowa sok z limonki
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego może (lub po prostu tyle, aby utrzymać ostrza w ruchu)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krokodyla kroimy w cienkie plasterki pod kątem.
Mango obieramy, dzielimy na pół, część kroimy w kostkę 1cm x 1cm, resztę kroimy dowolnie i dodajemy do sosu, aby się rozgotowało. Na dwóch łyżkach oleju ryżowego, przesmażamy pastę curry, mango, dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut, aby mango się rozgotowało, blenderujemy. Po chwili wrzucamy plasterki krokodyla, kostkę mango i gotujemy ok. 2-3 minut stale mieszając. Na sam koniec dodajemy tajską bazylię i układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami świeżego chili.
Żółte curry podajemy z ryżem jaśminowym.
Mango obieramy, dzielimy na pół, część kroimy w kostkę 1cm x 1cm, resztę kroimy dowolnie i dodajemy do sosu, aby się rozgotowało. Na dwóch łyżkach oleju ryżowego, przesmażamy pastę curry, mango, dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut, aby mango się rozgotowało, blenderujemy. Po chwili wrzucamy plasterki krokodyla, kostkę mango i gotujemy ok. 2-3 minut stale mieszając. Na sam koniec dodajemy tajską bazylię i układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami świeżego chili.
Żółte curry podajemy z ryżem jaśminowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W