Placki puri
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 1 kg mąki na chapati (atta — mąka pszenna z pełnego przemiału
- o wysokiej zawartości glutenu)
- zimna woda
- olej do głębokiego smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek pośrodku. Stopniowo dolewać wodę i zagniatać, tak, by powstało zwarte ciasto. Wyrabiać pięściami, aż będzie gładkie i jedwabiste. Odstawić na 20 minut. Uformować kulki wielkości śliwki i wałkować na krążki. Rozgrzać olej w garnku z grubym dnem. Smażyć po kilka placków naraz na złoty kolor, delikatnie je obracając. Osączyć z tłuszczu na kuchennym ręczniku i podawać ciepłe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W