Pizza Margerita
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- porcja ciasta podstawowego
- podzielona na 6 kawałków
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 słoik włoskiego sosu pomidorowego
- ½ kg świeżej mozzarelli w cienkich plasterkach
- 36 listków świeżej bazylii
- umytych i osuszonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Ruszt umieścić w górnej części. Położyć na nim kamienny blat do pieczenia pizzy albo blaszkę o grubym dnie, niech się rozgrzeje. Na czystym blacie rozwałkować każdą porcję ciasta na grubość ok. pół centymetra i ok. 15 centymetrów średnicy. Rozciągnąć jeszcze ciasto palcami. Przygotowywać jednocześnie tyle porcji, ile się zmieści na kamieniu lub blaszce do pieczenia. Deskę do pizzy posypać mąką kukurydzianą. Położyć 1 porcję ciasta na desce. Posmarować ciasto oliwą, wyłożyć 2-3 łyżki sosu pomidorowego i lekko rozsmarować, zostawiając ok. 1 cm wolnego wzdłuż brzegu. Rozłożyć 4 plasterki sera. Dodać 4-5 listków bazylii. Rozłożyć resztę składników (wedle uznania). Otworzyć piekarnik i wysunąć ruszt. Szybkim ruchem ręki zsunąć pizzę na kamień lub blaszkę. Piec 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni, a ser rozpuści. Podawać natychmiast. Przygotować i upiec pozostałe porcje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W