Piperada z warzyw
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Akademia mistrza Novellego (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- kilka liści laurowych
- kilka gałązek tymianku
- 2 ząbki czosnku
- zmiażdżone
- po jednej czerwonej
- żółtej i zielonej papryce
- 2 cukinie
- 3 młode pory (lub białe części starych)
- 3 główki kopru włoskiego
- 1 gałązka pomidorków koktajlowych
- cukier
- sól morska i utłuczony czarny pieprz
- do smaku
- kawałek sera pleśniowego
- łyżka mascarpone
- plaster twardego sera (gruyère
- ementaler
- beaufort)
- pęczek świeżej bazylii
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mocno rozgrzać oliwę w rondlu, który można wstawiać do piekarnika. Bakłażany przeciąć na pół, wrzucić do rondla razem z liśćmi laurowymi, tymiankiem i czosnkiem, i obsmażyć. Wlać trochę wody i wstawić do piekarnika. Tymczasem pokroić papryki (usunąwszy gniazda nasienne), cukinię, pory i koper włoski. Kiedy bakłażany będą miękkie, wyjąć rondel z piekarnika i postawić na kuchence. Dodać pozostałe warzywa (oprócz pomidorów), doprawić cukrem, solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić około minuty. Dodać pomidory i bazylię, i dusić do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby dolać wody. Na koniec dodać sery i podgrzewać, dopóki się nie rozpuszczą. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W