Piknikowy poncz
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Napoje
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
250 ml (1 szklanka) wody
- 220 g (1 szklanka) cukru
- sok z 3 cytryn
- sok z 1 pomarańczy
- ½ szklanki startego imbiru, wyciśniętego przez gazę
- 100 ml likieru z kwiatów dzikiego bzu (opcjonalnie)
- 5 kumkwatów, pokrojonych w cienkie plasterki, do podania
- 1 limonka, cienko pokrojona, do podania
- kostki lodu, do podania
- 750 ml wina musującego lub wody gazowanej
- 100 ml Grand Marnier (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondla wlej wodę, dodaj cukier i postaw na średnim ogniu. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zagotuj i zdejmij z ognia. Przelej do dzbanka i zostaw do wystygnięcia.
Do 2-litrowej szklanej butelki włóż lejek i przelej syrop cukrowy, sok z cytryn, pomarańczy i imbiru oraz likier z kwiatów bzu. Zatkaj butelkę korkiem i potrząsaj, aż wszystko się wymiesza.
Przed podaniem włóż plasterki kumkwatu i limonki do dużego dzbanka z lodem. Wlej poncz i wymieszaj z winem musującym lub wodą sodową. Można też dodać odrobinę Grand Marnier.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W