Pieczony kurczak w czosnkowo-klonowej marynacie

Pieczony kurczak w czosnkowo-klonowej marynacie
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 8 pojedynczych filetów z kurzej piersi (bez kości i skóry)
  • 1½ szklanki syropu klonowego
  • 1 główka czosnku
  • 1/3 szklanki + 3 łyżki octu słodowego
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ułóż filety w płaskim naczyniu i polej je 1 szklanką syropu klonowego. Obierz czosnek, pokrusz ząbki płazem noża i rozłóż na mięsie wszystkie poza dwoma. Dolej ocet słodowy, obróć kilka razy filety w marynacie, okryj naczynie plastikową folią i wstaw na 1- 6 godzin do lodówki. Rozgrzej piekarnik d 190 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Otrząśnij nadmiar marynaty, ułóż filety na przygotowanej blasze i dopraw solą i pieprzem do smaku. Piecz bez przykrycia przez 25 min., a następnie odstaw na 10 minut. Przed podaniem podgrzej pozostałe ½ szklanki syropu klonowego, 3 łyżki octu słodowego i 2 ząbki czosnku. Gotuj 3 min, a następnie wyjmij czosnek i podgrzewaj na minimalnym ogniu, żeby marynata nie ostygła. Pokrój każdy filet z kurczaka na 3 części pod kątem i podawaj mięso polane gorącym syropem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA