Pieczony kurczak w czosnkowo-klonowej marynacie
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 8 pojedynczych filetów z kurzej piersi (bez kości i skóry)
- 1½ szklanki syropu klonowego
- 1 główka czosnku
- 1/3 szklanki + 3 łyżki octu słodowego
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ułóż filety w płaskim naczyniu i polej je 1 szklanką syropu klonowego. Obierz czosnek, pokrusz ząbki płazem noża i rozłóż na mięsie wszystkie poza dwoma. Dolej ocet słodowy, obróć kilka razy filety w marynacie, okryj naczynie plastikową folią i wstaw na 1- 6 godzin do lodówki. Rozgrzej piekarnik d 190 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Otrząśnij nadmiar marynaty, ułóż filety na przygotowanej blasze i dopraw solą i pieprzem do smaku. Piecz bez przykrycia przez 25 min., a następnie odstaw na 10 minut. Przed podaniem podgrzej pozostałe ½ szklanki syropu klonowego, 3 łyżki octu słodowego i 2 ząbki czosnku. Gotuj 3 min, a następnie wyjmij czosnek i podgrzewaj na minimalnym ogniu, żeby marynata nie ostygła. Pokrój każdy filet z kurczaka na 3 części pod kątem i podawaj mięso polane gorącym syropem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia Ameryki Północnej
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W