Pieczona alaska

Pieczona alaska
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 700 g cukru
  • duża łyżka glukozy
  • 350 ml białek jaj
  • rolada
  • ulubione lody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cukier i glukozę umieścić w rondelku. Skropić wodą. Podgrzewać, żeby powstał karmel. Kiedy osiągnie temperaturę 118°C wlewać białka ciągle mieszając. Ubijać, aż masa będzie miała 121°C. Przełożyć ją do misy miksera i miksować przez 15 minut. Schłodzić i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Miskę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej plastry rolady. W środku umieścić lody i przykryć kawałkami rolady. Zmrozić. Zmrożoną masę przełożyć na półmisek i udekorować przygotowaną bezą. Zrumienić ją za pomocą palnika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA