Pieczona alaska
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 700 g cukru
- duża łyżka glukozy
- 350 ml białek jaj
- rolada
- ulubione lody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cukier i glukozę umieścić w rondelku. Skropić wodą. Podgrzewać, żeby powstał karmel. Kiedy osiągnie temperaturę 118°C wlewać białka ciągle mieszając. Ubijać, aż masa będzie miała 121°C. Przełożyć ją do misy miksera i miksować przez 15 minut. Schłodzić i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Miskę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej plastry rolady. W środku umieścić lody i przykryć kawałkami rolady. Zmrozić. Zmrożoną masę przełożyć na półmisek i udekorować przygotowaną bezą. Zrumienić ją za pomocą palnika.
Miskę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej plastry rolady. W środku umieścić lody i przykryć kawałkami rolady. Zmrozić. Zmrożoną masę przełożyć na półmisek i udekorować przygotowaną bezą. Zrumienić ją za pomocą palnika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W