Pieczeń z prosięcia „cul noir” z warzywami sezonowymi a la Cecile
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 69)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
-
kawałek wieprzowiny na pieczeń - z prosięcia cul noir - 2 kg (o ile to możliwe, z cieńszego końca schabu)
- 1,5 kg marchwi
- 1 kg ziemniaków, jędrnych
- 3 cebule
- 2 pory (ze sporą ilością zielonego, niczego nie wyrzucamy!)
- 3 łyżki smalcu
- 50 gr masła
- 500 gr kasztanów konserwowych
- tymianek, liść laurowy
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Weź duży garnek i rozgrzej go ze smalcem. Obsmaż na smalcu mięso, ze wszystkich stron, na złoty kolor.
2. Obierz i posiekaj niezbyt drobno cebulę; obierz i pokrój marchew na duże kawałki, na skos.
3. Wyjmij mięso z garnka i włóż do niego cebulę. Zeszklij ją, prawie na zloty kolor. Dodaj marchew i gotuj 10 minut. Włóż mięso do garnka. Posól, popieprz, skrop warzywa białym winem. Ułóż na mięsie kilka kawałków tymianku i liście laurowe. Przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu. W tym czasie przygotuj resztę warzyw.
4. Przekrój pory na dwa, nie dochodząc do korzenia. Umyj je i pokrój na duże kawałki. Obierz i umyj ziemniaki. Ułóż ziemniaki wokół pieczeni i ułóż na niej pory. Nie mieszaj. Każde warzywo musi mieć swoje miejsce w garnku, żeby dobrze się ugotowało. Posól, popierz. Przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Weź kasztany i podsmaż je na maśle na złoty kolor. Włóż je z tłuszczem do garnka z mięsem. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Pieczeń podajemy pokrojoną na plastry, z warzywami.
Rady:
Cecile wybiera cebule rożnych kolorów (białe, czerwone, żółte), żeby kolorystka była ciekawsza.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź