Pieczeń z polędwicy wołowej z remuladą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Wołowina:kilogram polędwicy o temp. pokojowej
łyżka oliwy
sól i pieprz
rozgrzać piekarnik do 200°
Zważyć mięso i piec 12 min na pierwsze pół kg i 10 min na każde kolejne pół kg. Wyjąć i odstawić przed krojeniem na co najmniej 10 min.
Remulada:
żółtko
2 łyżeczki musztardy diżońskiej
łyżka pasty z anchois
pół łyżeczki octu estragonowego
60 ml oliwy
175 ml oleju fistaszkowego bądź z krokosza barwierskiego
2 – 3 łyżki posiekanych korniszonów
2 łyżki kaparów
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanej trybuli
2 łyżki posiekanego estragonu
świeżo zmielony czarny pieprz
sok z cytryny
sól
Przygotowanie:
Zmieszać żółtko, musztardę, pastę z anchois i ocet. Mieszając, dodawać oliwę, po kropelce. Następnie wmieszać olej. Masa powinna być gęsta. Wmieszać korniszony, kapary i zioła, w proporcjach do smaku. Skosztować i doprawić solą i sokiem z cytryny. Otrzymujemy miarkę remulady. Nałożyć łyżką na pieczeń.
© Laura Calder
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W