Pho
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- Bulion:
- 2 kg szpiku kostnego lub golonki, wypłukanego i osuszonego
- 1,5 kg ogona wołowego, wypłukanego i osuszonego
- 1 kg mostka wołowego, wypłukanego i osuszonego
- 10 goździków
- 6 gwiazdek anyżu
- 2 laski cynamonu wietnamskiego
- 2 strąki czarnego kardamonu
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 4 szalotki
- 2 duże cebule
- 1 kawałek imbiru (około 10 cm), przekrojony wzdłuż na pół
- ⅓ szklanki wietnamskiego sosu rybnego
- 1 kawałek żółtego cukru kamiennego (około 4 cm)
Do podania:
- 450 g makaronu ryżowego
- ½ cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
- 4-5 cienko pokrojonej młodej cebulki
- 230 g cienko pokrojonej zrazowej, delikatnie zmrożonej
- wietnamska kolendra
- tajska bazylia
- kiełki fasoli
- kawałki limonki
- tajski sos z papryczki chili (np. Sambal)
- sos hoisin
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj kości, ogon i mostek i gotuj przez około 5 minut. Osusz i włóż z powrotem do garnka.
Włóż do średniego rondla goździki, anyż, cynamon, kardamon, pieprz, kolendrę i koper. Podsmaż przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, aż do uzyskania aromatu. Przełóż przyprawy na talerz, żeby wystygły.
Podgrzej grill lub palnik gazowy. Połóż na blasze do pieczenia szalotki, cebulę i imbir i umieść je pod grillem, aż się zwęglą. Zamiast tego można też pojedynczo przypalać składniki nad ogniem, trzymając je szczypcami. Przenieś szalotki, cebulę, imbir i przyprawy do garnka z mięsem.
Zalej składniki wodą (około 8-10 litrów) i przygotuj garnek do gotowania na średnim ogniu. Duś przez około 6-8 godzin, w razie potrzeby usuwając z powierzchni zanieczyszczenia.
Wyciągnij mostek z wywaru i umieść go lodówce. Schłodź, aż stanie się twardy, a następnie pokrój na cienkie plastry. Usuń z garnka kości, ogon, większe kawałki cebuli i imbir. Przecedź bulion przez wyłożone gazą sitko o drobnych oczkach i wyrzuć pozostałe kawałki. Wymieszaj z sosem rybnym i cukrem kamiennym. Ściągnij z powierzchni tłuszcz (umieszczenie wywaru na noc w lodówce może to ułatwić) i go wyrzuć.
Nałóż makaron do dużej miski, zalej go wodą i pozostaw do nasiąknięcia przez około 30 minut. Osusz.
Podgrzej wywar na średnim ogniu. Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niego nasiąknięty makaron. Gotuj, co jakiś czas mieszając, żeby uwolnić skrobię i zapobiec zlepieniu. Rozłóż makaron na równe porcje (8-10 misek). Dodaj pokrojoną cebulę, szalotki, zrazową i mostek. Dolej gorącego wywaru i podawaj z cynamonem, bazylią, limonką, kiełkami, sosem z chili i sosem hoisin.
Włóż do średniego rondla goździki, anyż, cynamon, kardamon, pieprz, kolendrę i koper. Podsmaż przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, aż do uzyskania aromatu. Przełóż przyprawy na talerz, żeby wystygły.
Podgrzej grill lub palnik gazowy. Połóż na blasze do pieczenia szalotki, cebulę i imbir i umieść je pod grillem, aż się zwęglą. Zamiast tego można też pojedynczo przypalać składniki nad ogniem, trzymając je szczypcami. Przenieś szalotki, cebulę, imbir i przyprawy do garnka z mięsem.
Zalej składniki wodą (około 8-10 litrów) i przygotuj garnek do gotowania na średnim ogniu. Duś przez około 6-8 godzin, w razie potrzeby usuwając z powierzchni zanieczyszczenia.
Wyciągnij mostek z wywaru i umieść go lodówce. Schłodź, aż stanie się twardy, a następnie pokrój na cienkie plastry. Usuń z garnka kości, ogon, większe kawałki cebuli i imbir. Przecedź bulion przez wyłożone gazą sitko o drobnych oczkach i wyrzuć pozostałe kawałki. Wymieszaj z sosem rybnym i cukrem kamiennym. Ściągnij z powierzchni tłuszcz (umieszczenie wywaru na noc w lodówce może to ułatwić) i go wyrzuć.
Nałóż makaron do dużej miski, zalej go wodą i pozostaw do nasiąknięcia przez około 30 minut. Osusz.
Podgrzej wywar na średnim ogniu. Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niego nasiąknięty makaron. Gotuj, co jakiś czas mieszając, żeby uwolnić skrobię i zapobiec zlepieniu. Rozłóż makaron na równe porcje (8-10 misek). Dodaj pokrojoną cebulę, szalotki, zrazową i mostek. Dolej gorącego wywaru i podawaj z cynamonem, bazylią, limonką, kiełkami, sosem z chili i sosem hoisin.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W