Perliczka z oliwkami z Nyons w stylu Joela
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 59)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
1 młoda półtorakilogramowa perliczka (odłożyć na bok wątrobę, serce i żołądek)
- 4 szalotki
- 2 ładne pomidory
- 200 gr czarnych oliwek z Nyons
- 125 gr białego sera
- 3 ząbki czosnku (świeżego) lub 2 ząbki czosnku suchego
- 4 cienkie kromki i 2 grubsze kromki chleba (Joël ma miejscowy chleb orkiszowy, ale może być dobry chleb wiejski)
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 20 gr masła
- Sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Obierz i posiekaj drobno 2 szalotki.
2. Zeszklij je na 2 łyżkach oliwy z oliwek i na maśle. W tym czasie usuń pestki z oliwek i drobno je pokrój. Obierz pomidory i usuń gniazda nasienne
3. Grubsze kromki chleba pokrój w kostkę (35 gr pieczywa bez skorki). Podsmaż go na patelni, na 2 łyżkach oliwy. Obierz i posiekaj 2 ząbki świeżego czosnku.
4. Na patelni z szalotką - dodaj pomidory i przesmaż je (bez soli). Posiekaj podroby i szybko przesmaż je na łyżce oliwy z oliwek.
5. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj do szalotek z pomidorami - czosnek, podroby, oliwki i grzanki. Dodaj świeży biały ser. Wymieszaj, popieprz i trochę posól. Weź perliczkę i nafaszeruj ją tą masą. Resztę farszu odstaw.
6. Włóż perliczkę do garnka, podlej odrobiną oliwy z oliwek i obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlej 1/2 szklanki wody. Gotuj 45 minut, obracając ją regularnie i często podlewając.
7. Przygotuj sos: posiekaj grubo 2 szalotki, zeszklij je na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Zdejmij z ognia i dodaj oliwki.
8. Przed podaniem - wlej sok z gotowania do sosu, pokrój perliczkę i podgrzej w garnku.
9. Obsmaż na oliwie cienkie kromki pieczywa, natrzyj je czosnkiem i podlej oliwą. Ułóż kromki pieczywa w talerzach.
10. Podgrzej szybko resztę farszu w mikrofali i posmaruj nim kromki pieczywa. Na każdej kromce ułóż kawałek perliczki. Podlej obficie sosem i podawaj.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź