Penne arrabiata
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 6 łyżek oliwy ekstra vergine
- 2 średnie czerwone chili
- pokrojone na plasterki
- 2 ząbki czosnku
- posiekane
- garść liści bazylii
- 600 g krojonych pomidorów z puszki
- sól do smaku
- 400 g makaronu penne
- tarty parmezan
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni. Dorzuć chili i czosnek. Po minucie dodaj liście bazylii, żeby zmiękły w aromatycznej oliwie. Zdejmij czosnek, bazylię oraz chili z patelni i odłóż na bok. Włóż na patelnię krojone pomidory. Dodaj z powrotem czosnek, bazylię i chili. Podgrzewaj na małym ogniu co najmniej 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw solą do smaku. W tym czasie ugotuj makaron w dużym garnku osolonego wrzątku. Odsącz makaron i wymieszaj z sosem pomidorowym. Podawaj z tartym parmezanem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W