Pardwa z risotto buraczanym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Risotto
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
Risotto buraczane:
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 1 łyżeczka czosnku, startego
- sól
- oliwa
- ryż na risotto
- sok z 1 cytryny
- 200 ml bulionu z kury
- 150 ml czerwonego wina
- 300 ml soku z buraków
- sól
- 4 małe podgotowane buraki, pokrojone na małe kawałki
- 2 łyżki drożdży nieaktywnych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dokładnie opłucz mięso zimną wodą. Wsuń pod skórę kilka świeżych liści szałwii i kilka kawałków masła. Wetrzyj masło w skórę z zewnątrz. Oprósz solą. Owiń plastrami bekonu. Zrumień lekko na oliwie i maśle, aby uzyskać złoty kolor. Dopiecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
Risotto buraczane:
Posiekaj cebulę i czosnek. Dopraw szczyptą soli. Podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Domieszaj ryż. Cały czas mieszając, wlewaj po trochu czerwone wino, bulion z kury i sok z buraków. Kiedy ryż już się ugotuje, dodaj pokrojone buraki, drożdże i sól. Zostaw kilka minut na małym ogniu.
Risotto buraczane:
Posiekaj cebulę i czosnek. Dopraw szczyptą soli. Podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Domieszaj ryż. Cały czas mieszając, wlewaj po trochu czerwone wino, bulion z kury i sok z buraków. Kiedy ryż już się ugotuje, dodaj pokrojone buraki, drożdże i sól. Zostaw kilka minut na małym ogniu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Risotto
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W